Sygdom

Jeg kan ikke komme med en masse universale løsninger på sygdomme da jeg ikke er dyrlæge.

 Men der forskes for tiden meget i sygdomme hos krybdyr og der kommer hele tiden ny viden.

Hvis man mener eller tror at skildpadden er syg, så tøv ikke med at kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge. Ofte går der et stykke tid før en evt. sygdom bliver opdaget da skildpadder er ret sejlivede og så kan det være temmelig alvorligt og svært at komme sygdommen til livs.

Syge skildpadder skal holdes isoleret og sterilt, så evt. sygdomme ikke spredes.

Hvis man er den mindste i tvivl, skal man kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge.

Jeg har været vidne til at skildpadderne spiser hinandens afføring og dette gælder især for ungerne. I Grækenland, Bulgarien, Albanien og Tyrkiet har jeg set skildpadder spise afføring fra geder, får og æsler så det er nok naturligt for skildpadderne.

Selvfølgelig skal man være opmærksom på at skildpadderne ikke har indvoldsorm, hvilket de godt kan få af at spise afføring fra andre dyr eller når der bliver fodret med ukrudt. Indvoldsorm er normalt ikke noget problem at komme af med. Nu skal man ikke gå i panik hvert efterår og bare give sine skildpadder ormekur.

Man kan samle en afføring op som normalt er i en fast klump, lægge den i skål med mørk bund med en smule vand og opløse den med en tændstik. Man kan med det blotte øje se hvis der er voksne orm.

Rundorm er ca. ½ mm. tykke og 3-5 mm. lange og helt blege/hvide.

Spoleorm er derimod brune/grå og er 1-2 mm. tykke og 2-6 cm. lange og ligner en mini regnorm.

Man kan ikke købe ormekurs medikamenter i håndkøb, så her skal man også kontakte en dyrlæge. For en del år siden oplevede jeg at et par stykker af mine landskildpadder havde orm og selv har jeg positiv erfaring med Panacur som jeg dryssede (knuste piller) på maden i 3 dage, så 8 til 10 dages pause og herefter i 3 dage igen. Siden har jeg brugt flydende Panacur, som bliver givet oralt via en lille plast sprøjte og så er man sikker på skildpadden får den mængde som dyrlægen har ordineret. Derefter er man som regel ude over dette problem, men lad være med selv at lege dyrlæge.

En 5 cm lang spoleorm,

(Ascaris lumbricoides), fundet i afføring hos en græsk landskildpadde,  (Testudo hermanni) .

En anden god ting er at kontrollere afføringen. Især om efteråret når dyrene har været ude hele sommeren og spist en masse »vildt« foder, som godt kan være befængt med indvoldsorm eller deres æg.

Her kan dyrlæge stille en diagnose ved af kigge på en afføringsprøve i mikroskop.

Hvis man er den mindste i tvivl skal man kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge.

Hvis en skildpadder skulle få flåter, (og ikke at forveksle med tæger som kun har 6 ben) hvilket er ret sjældent i Danmark kan man smører dem ind i neglelak og dagen efter er de lige til af fjerne. Eller gå på apoteket!

Som det ses på disse billeder fra  Grækenland i 2010, forekommer flåter ofte på skildpadder i naturen, og på skild-padden th. er bagbenet temmelig hævet og betændt.

Et sundhedscheck kan består i at man bl.a. kontrollerer følgende:

Ingen slim eller andet udflåd fra næsen og vejrtrækningen bør være næsten lydløs.

Udflåd fra næsen kan skyldes at skildpadden har det for koldt, fugtigt eller der er dårlig hygiejne med deraf følgende forkølelse (“R.N.S.”, »Runny nose syndrome«).

Øjnene skal være klare og tørre og ej opsvulmede eller betændte.

En græsk landskildpadde, Testudo hermanni boettgeri, med snot ud af næsen og den havde en meget “tung” vejrtrækning.

                                Albanien 2009

Hvis man er så heldig at kunne kigge skildpadden ind i munden, skal den være pæn lyserød og ikke have mørkerøde pletter eller gullige osteagtige belægninger i mund eller svælg.

Øremembranen må ikke bule ud da det kan tyde på mellemørebetændelse.

På siden Foto mellemørebetændelse ses bla. en billede serie om en leopard skildpadde,  (Stigmochelys pardalis), som havde fået mellemørebetændelse. Først prøvede man at lave et lille snit så betændelse kunne komme ud og salve ind i øret. Efter adskillige forsøg opgav man dette, da det ikke hjalp. Så blev der skåret hul i toppen og bunden af ørehulen og en gummislange med huller i blev sat igennem øret. En slags dræn. 2 gange dagligt blev øret ”spulet” igennem med saltvand og fyldt med antibiotika.   2½ mdr. senere var skildpadden fuldstændig rask.

Hvis skildpadderne parrer sig meget skal man være opmærksom på haleregionen. Der kan komme småsår både hos han- og hunskildpadder, som måske kan udvikle sig til bylder.

Jeg har en gang set en skildpadde som havde en byld lige omkring kloakken. Jeg vil tro at skildpadden havde haft denne hasselnødstore bakteriebefængte byld et stykke tid, idet selve kloakken og lidt ind i endetarmen var spillevende af maddiker. Desuden lugtede skildpadden ganske ubehageligt af råddent kød. Jeg bad ejeren af skildpadden tager kontakt til en dyrlæge. Efter en tur hos dyrlægen, som havde renset haleregionen med brintoverilte, antibiotika m.m., var halen så medtaget, at den stort set kun var en flap. Jeg har så senere hørt at skildpadden måtte til dyrlægen adskillige gange, men at den døde til sidst.

Skjoldet skal være hårdt. Check også for skjoldet for svamp eller skjoldråd. Det kan være pletvis bløde områder både på ryg- og bugskjold. Oftest kan skjoldsvamp eller skjoldråd ses mellem marginalskjolde (randskjolde) og costalskjolde (sideskjolde) og hvis det »kun« forekommer i små områder kan et middel mod neglesvamp være meget effektivt.

Selv har jeg god erfaring med Finail 5% amorolfin.

Man bør også føle skildpadden på alle benene for at checke om der er nogle unormale buler, knuder, bylder, benbrud og sår i kløer og hud.

Her en græsk landskildpadde Testudo hermanni

(Bulgarien 2011) med meget kraftig skjoldråd.

Dette var IKKE tarmfremfald, men bare en penis som var erigeret.

Ind imellem kan skildpadder få tarmfremfald og som navnet siger falder noget af tarmen ud af kloakken. 

Det plejer normalt ikke at være noget problem for en dyrlæge at ordne det. 

Tarmudfald kan skyldes indvoldsparrasitter, tarminfektion eller anden mave/tarm sygdom.

Et tegn på at skildpadden er syg kan være:

Vægttab eller spiseværing.

Unormal adfærd.

Meget sløv og bevæger sig ikke meget.

Unormal vejrtrækning.

Tynd eller meget ildelugtende afførring/urin.

En tur på vægten eks. en gang om mdr. er en god idé, da man så også kan holde øje med sundhedstilstanden.

Hvis man er den mindste i tvivl, skal man kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge.

Her er der en billede serie fra en obduktion af en bredrandet landskildpadde, Testudo marginata, fortaget af en dyrlæge.

Pause slideshow: Kør musen over billedet

Se også om sygdomme Herpes og Mycoplasma her.

Se mere foto om sygdom og skader her.

Skjold anomali er ikke en sygdom. Der er færre, flere eller asymetriske skjold plader og det er kun kosmetisk betydning. Skildpadder med skjoldanomali forekommer både  hos opdrætsdyr i fangenskab og i naturen. 

Man ved ikke hvorfor der opstår skjoldanomali.


Se flere billeder af skjold anomali her

Copyright © 2007-2024 | landskildpadde.dk

 All rights reserved