Kælder terrariet

Mit indendørs landskildpadde terrarium er i kælderen. Det er et kælderrum, som er delt ca. på midten, således at selve terrariet er 3,5 m i bredden og 2,5 m i dybden. Det lyder som et stort terrarium, men til landskildpadder kan man næsten ikke få plads nok.

Selve højden i kælderen er 2 m, men inde i terrariet er højden omtrent 1,75 m, fordi på det eksisterende betongulv er der først lagt 10 cm flamingo, og derefter er bunden støbt i farvet rød/brun beton med et lag på omkring 8 til 15 cm. Og der gulv varme i hele terrariet.

En plastkasse med en grundflade på 42 x 62 cm og en dybde på 22 cm er også ned støbt i betonen. Denne kasse er fyldt med 1/4 havejord, 1/4 grus, 1/4 sand og 1/4 ugødet sphagnum, som bliver holdt fugtig, men ikke gennemvædet. Dette er skildpaddernes æglægningsplads, og det er sjældent at der bliver lagt æg uden for kassen.

Støbningen forberedes

Label 2

Label 3

Label 4

Label 5

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam tincidunt lorem enim, eget fringilla turpis congue vitae. Phasellus aliquam nisi ut lorem vestibulum eleifend. Nulla ut arcu non nisi congue venenatis vitae ut ante. Nam iaculis

På to af væggene er der muret Ölandsbrud op fra gulv til loft.

Som bundmateriale i terrariet bruges enten træflis af forskellige typer, samt tørrede bøge- eller figenblade. Jeg bruger  aldrig savsmuld eller høvlspåner, da det støver utroligt meget. En enkelt gang havde jeg noget bakkegrus i overskud og brugte det som bundlag, men det støvede også for meget, da det blev tørt.

Fronten til terrariet er fire store 6 mm glasruder på 80 x 155 cm. Tre af ruderne er sat sammen med silikone, således at den udgør én stor rude. Den sidste rude er en skyderude som er tophængt, da én rude vejer 17,5 kg. Det vil ikke være så smart at bruge en almindelig nylonskinne, som man bruger til mindre terrarier. Skyderuden er monteret på den udvendige side af terrariet for ikke at beskadige dyrene, når man åbner ind til terrariet.

Ud over bundvarmen har jeg også tre infrarøde varmelamper på 150 watt hver, og de ophængt ca. 30 cm over gulvet. Lamperne hænger i wire, og som lampeskærm er brugt almindelige røde uglaserede urtepotter med porcelænsfatning og varmebestandig ledning. Den ene af disse varmelamper hænger halvvejs over æglægningskassen for at opvarme æglægningspladen lidt.

Rumtemperaturen er afhængig af udendørstemperaturen, men som regel ligger den på et sted mellem 20-30 °C. Den laveste rumtemperatur, som jeg har målt inde i terrariet, var 16 °C, en rigtigt kold vinternat for et par år siden, da udendørstemperaturen havde sneget sig ned på – 18 °C.

Luftfugtigheden svinger mellem 50-80%.

Om aften ved 19-tiden begynder halogen lamperne at slukke med 20 minutters intervaller, og når alle disse er slukket, begynder de infrarøde varmelamper også at slukke med 20 minutters intervaller. Når den sidste lampe er slukket, tænder et lille 40 watts rør kaldet »Blue Moon«. Det har en rigtigt god nat belysning.

Om morgen ved 6-tiden slukker måneskins lyset, og derefter tænder de infrarøde lamper og lysstofrørene også med intervaller på 20 minutter. Alt sammen er styret af seks digitale tænd og sluk-ure.

I loftet hænger der også en stor metalspotlampe med en spotpære af typen Ultra Vita Lux (Osram), som tænder automatisk 3 gange om dagen, og den slukker automatisk efter 45 minutter. Dette er for at give dyrene UV-lys.

På bagvæggen har jeg muret en lille stenbunke op til ca. 30 cm i højden. Ud af stenbunken risler der vand, idet der er støbt et vandrør med en diameter på 28 mm ind i betonen. Vandet løber ned over stenene og videre ned gennem vandløbet, som er ca. 1,5 meter langt, og derefter igennem en rist til et afløb. Afløbet er støbt ned i bunden og fortsætter ind til vaskerummet ved siden af og til en vandbeholder på ca. 80 liter.

Da jeg byggede terrariet og skulle lave afløbet tænkte jeg, at tykkelsen på røret nok skulle svare til det, man bruger til en brusekabine, nemlig 40 mm i diameter, idet vandmængden er meget mindre, når man bruger en springvandspumpe på 500 liter pr. time end det, der kommer ud af en almindelig bruser.

Men når de dumme skildpadderne vader rundt imellem småsten, tørrede blade, foder, m.m., kan det ikke undgås at et afløb på kun 40 mm i diameter stopper til! Resultatet er, at vandpumpen bliver ved med at pumpe de 70 liter vand ind i terrariet, som til sidst bliver oversvømmet med vand og fortsætter ud gennem skyderude og ventilationshuller, ud på gulvtæppet foran terrariet, hvor der er en hyggekrog med sofa, sofabord og et par stole!

Nå, men fat i vandstøvsugeren, som jeg bruger til rengøring i terrariet, og i gang med at suge vand op og tømme terrariet og hyggekrogen og gulvtæppet skal også til tørring. Tre dage senere var det hele tørt, hele huset var blevet gennemluftet, og alt var i den skønneste orden.

Gæt en gang, hvordan jeg så ud i ansigtet, og hvilke gloser jeg kunne, 14 dage senere, en iskold januar nat, da jeg kom hjem fra arbejde og opdagede, at et gulvtæppe sagtens kan flyde oven på 70 liter vand?!

Én gang til tømme terrariet, hyggekrogen, gulvtæppe og gennemlufte hele huset igen. Og hvad kan man så lærer af det?

Et afløb på 40 mm i diameter er alt for småt, og i forbindelse med en større renovering for et par siden, er afløbet nu 75 mm i diameter.

Efter endnu en ombygning / renovering ser kælder terrariet sådan ud efteråret 2020

Pause slideshow: Kør musen over billedet

Copyright © 2007-2024 | landskildpadde.dk

 All rights reserved