Smitte gennem krybdyr æg

Der er en del snak og teori om virus/bakterie kan overføres fra æglæggende dyr til unger.

I den forbindelse blev jeg i marts 2016 kontaktet af dyrlæge og Zoologisk direktør Mads Frost Bertelsen fra København Zoo og professor Anders Mike Bojesen fra Zoologisk Museum, om jeg ville stille mine europæiske landskildpadder til rådighed til et projekt. I første omgang aftalte vi et møde om hvorfor, hvordan, hvornår og andre praktiske ting som skulle ordens.

Vi blev enig om at den følgende sommer 2016 skulle tages prøver på alle de æglæggende hunner, samt alle ungerne.

Selve processen med skildpadderne var rimelig harmløs; et svab i halsen/ganen med en vatpind, som så blev lagt på en petriplade.

Det som var den store opgave for mig var at hvert kuld unger (også fra samme hun) skulle gå isoleret.

Det ville sige at hvert kuld i hver sit bur og pludselig fik jeg et “flash back” fra dengang jeg behandlede alle mine skildpadder for Herpes & Mycoplasma .

Så blev der taget prøver.

Dyrlæge Mads Frost Bertelsen med gummi handsker som tog selve prøverne fra skildpadderne og professor Anders Mike Bojesen som styrede petripladerne.

Se måske lidt voldsomt ud, men ingen af dyrene led overlast.

Midt på sommeren kom Mads og Mike og tog prøver fra alle hunnerne og ungerne.

Et par mdr. blev der igen taget prøver og det var ikke fordi de første ikke var gode nok, men for at se hvordan virus/bakterie udviklede sig. Denne gang var dyrlægestuderende Jørgen Petersen med i projektet, som skulle lave sin afhandling om dette emme.

Tidligt forår og 2017 blev der igen taget prøver for sidste gang.

(I den forbindelse blev der taget nogle prøver af voksne hunner som heldigvis stadig blev testet negative for Mycoplasma)

Ud af alt dette kom dette:

Copyright © 2007-2024 | landskildpadde.dk

 All rights reserved