Lys & varme

Skildpadder forbinder lys med varme.

Belysningen til et skildpadde terrarium kan bestå i lysstofrør eller glødepærer, som fås i mange forskellige størrelser og typer.

De senere par år er der kommet mange nye typer og modeller til specielt krybdyr, som er ganske brugbare og der kommer stadig nyt til da teknologien er i rivende udvikling inden dette område.

Skildpadderne skal have ultraviolet (UV) bestråling i den mængde, varighed og afstand, der passer for lampen, så husk endelig at læse brugsanvisningen.

I tilfælde af at landskildpadder ikke får tilbudt ufiltreret sollys eller kunstigt UV lys, udvikles der meget ofte mangel sygdomme, såsom skørbug og bl.a. blødt skjold og bløde knogler. Desuden vil der hyppigt komme en del andre sygdomme til, da immun forsvaret svækkes og skildpadden bliver svag.

Igen kan jeg kun anbefale at landskildpadder kommer udendørs om sommeren, 

bl.a. for at få så meget ufiltreret sollys som muligt.

Omkring 75 % af UV lys fra solen bliver filtreret fra gennem ganske almindelig rude/vindue!

Man kan ikke finde noget bedre end sol lyset.

Rum temperaturen skal være som normal stue temperatur, dvs. omkring de 18-20° C. det koldeste sted.

En varmelampe eller flere lamper ved hold af mange skildpadder, bør være i den ene ende af terrariet. Temperaturen i terrariet bør være fra de ca. 18-20° til 40–45° C. målt under varmelampen, således skildpadderne har mulighed for at finde en plads med en passende temperatur.

Skildpadder har det bedst når de kan opnå en krops temperatur på omkring de 37° C.

En flad mørk sten under varmelampen vil være rigtig godt, da denne vil opsuge varme og skildpadden derved også kan få lidt bundvarme. Selv bruger jeg sorte flade skiffer sten/fliser med en lidt ru overflade.

Varmekabler i et landskildpadde terrarium er som regel en dårlig idé, da skildpadden på et eller andet tidspunkt vil få ”gravet” kablet op og derved få viklet sig ind i det.

Brug jævnligt et termometer til at tjekke om temperatur er i orden i terrariet. 

Varmelamper bør være tændt 10-12 timer i døgnet. 

Om natten skal lys og varme slukkes og det er en god idé at bruge et tænd/sluk ur.

2 mindre terrarier til landskildpadder unger. Varmelampe over en flad mørk sten, samt et skjul i form af en halv urtepotte eller et stykke bark.

Man kan købe varmelamper som er beregnet til terrarie brug, foto til venstre eller man kan bruge klemmespot lamper, foto til højre. Men køb aldrig dem er i plastic, men metal, se foto herunder.

Plastic varmelampe (venstre) efter 2 år brug og samme type dog i metal (højre) også efter 2 års brug.

Urtepotterne med porcelænsfatning og varme pære er ophængt i wire og med UV-lys i loftet

Da jeg desværre kun har et alt for lille drivhus i haven som skildpadderne kan søge tilflugt i, har jeg opsat adskillige udendørs varmelamper, hvor skildpadderne kan få lidt ekstra varme, i den ind imellem noget ustabile danske sommer.

Det hele køre på tænd/sluk ur, da de ellers ofte vil være tændt om natten, hvilket er helt unødvendigt idet skildpadderne sover.

Lampen er selvfølgelig til udendørs brug !

Disse lamper er tilsluttet en termostat, så de tænder når temperaturen kommer under 15º C og slukker ved over 20º C.

Varmepæren er af typen PressGlas, da den også er beregnet til udendørsbrug.

Copyright © 2007-2022 | landskildpadde.dk

 All rights reserved