Oliventræet

Hvem har ikke tænkt tanken om et oliventræ i frilandsanlægget hvor de europæiske landskildpadder trisser rundt? 

Det havde jeg i hvert til fald.


I efterårs ferien 2012 var jeg på en Tysklands tur med familien og på hjemvejen kom vi lige forbi Bauhaus i Flensburg. Midt i haveafdelingen stod der 3 super flotte halvstore oliven træer, ca. 3 m høje, + en potte på 80 cm og stammen ca. 80 cm i omkreds, til en meget attraktive pris, 200€. Wauw, det ville da pynte enormt hjemme i skildpaddeanlægget. 

Men ikke nemt at få hjem i en almindelig stationcar.  Nå, nok om det og drøm videre, Hr. Lehmann.


Senere samme år, i starten af december, spurgte en ven og jeg ville med til Hamm messen i Tyskland. Jeg havde nu ikke de store planer om Hamm messe den vinter, da det var bidende koldt, men tog da med for selskabet skyld. Min ven havde dog lige nogle ærinder, samt et møde i Flensburg. Vi aftaler at jeg kunne gå og ose lidt i Bauhaus et par timer, inden vi skulle forsætte til Hamm. 

Efter en times tid kom vennen over i Bauhaus og jeg blev spurt om hvorfor jeg gik og savlede. “Hey, prøv lige at se de lækre oliven træer til en rigtig fornuftig mønt. Bare ét af dem vil være super at have i skildpaddeanlægget!” 

“Jamen så køb det dog, vi kører i en VW transporter og jeg tror lige der er plads til det” sagde min kammerat.

Jeg fik fat på en Bauhaus medarbejder, valgte mit træ, betalte 200€ og vi skulle bare kører bilen om til vareudlevering. 

Jo, træet var stort da vi stod inde i et stort Bauhaus med 8 meter til loftet, men da 4 Bauhaus medarbejder og en gaffeltruck kom kørerende med det ca. 300 kg oliventræ blev VW tranporten lige pludselig meget lille. 

En lille halv time senere var træet mast ind i Tranporten.


Nå, videre til Hamm som vi nåede om aften. Det var stadig hundekoldt og vi blev enig om at jeg hellere måtte stå op om natten og køre en lille tur med fuld varme på, så oliventræet ikke fik for meget frost. 

Næste dag blev Hamm messen overstået og vi vendte næsen hjemad i snevejr. Langsomt men sikkert, kom vi hjem sent lørdag aften. Vi magtede ikke at slæbe træet ud af bilen og min kammerat kørte hjem med træet og parkerede i sin garage.

Næste formiddag sammen med nogle venner, i snestrom, skulle vi så have træet ud af bilen og op på den overdækket terrasse. Alle naboer stod i deres vinduer og kiggede på, “Det er da alt for stort juletræ Hr. Lehmann skal have i år”, mens vi kæmpede med at bakse træet rundt i haven på en alt for lille sækkevogn, som måtte lade livet. Efter et times tid var træet kommet ud af bilen og flyttet de 24 meter op ad den sneklædte havegang til terrassen.

Da det var meget koldt måtte jeg lukke terrasse med armeret presenning og pakke oliven træet ind i Rockwool vintermåtter, samt sætte en transportabel gasvarme ovn op på fuld styrke, bare for at holde temperaturen omkring på 1-2 gr. Nu var der lige pludselig lang tid til foråret.


Impulskøb, nej da!

En dag i sidst i marts skulle oliventræet så i jorden. Jeg havde læst på lektien og gravede et hul mere end dobbelt så stort som rodnettet. Da jeg stod nede i hullet, kørte jeg lige et pælebro ned et par steder. Disse huller, samt bunden af hullet blev fyldt med 200 liter lega nødder for at give træet et godt dræn. En af udfordringerne med oliventræer er at de ikke må stå og soppe i alt for meget vand og det er et problem i min have, idet 30-40 cm nede er der et ler lag på 40-50 cm. 


Så var hullet færdigt og så skulle oliventræet da bare plantes! Endnu en udfordring, idet 3 voksne mænd ikke kunne løfte træet over den 35 cm højde mur til skildpaddeanlægget. Jamen så lægger man da bare træet halvt ned lige midt på havegangen, understøttet af nogle murebaljer, som også måtte lade livet. En stor knive og potten blev skåret i stykker og noget af jorden blev fjernet. Stadig for tung at løfte og så blev al jorden omkring rodnettet spulet væk med haveslangen, og det sviner ikke meget på havegangen. 2 timer senere fik vi oliventræet bakset over muren og væltet ned i hullet. Træet stod og står stadig skævt, da det var umuligt at rette op. 

Så blev rodnettet / hullet fyldt op med 1/3 sphagnum, 1/3 grus og 1/3 havejord.

De første par vintre satte jeg et telt op omkring træet, men efter nogle år var træet blevet for stort, så nu pakker jeg filt/kokosmåtte omkring stammen og dækker jorden med Rockwool / vintermåtter og det fungere fint.

Jeg har dog et ekstra vinter opbevarings telt til planter til salg.

Helt nyt.
Aldrig været pakket ud.
Højde 280 cm.
Diameter 160 cm.
Inkl. 20 meter varmekabel.

Pris. kr. 400,-

Copyright © 2007-2024 | landskildpadde.dk

 All rights reserved