Lidt om mig

Mere end 40 år med skildpadder


Jeg har interesseret mig for dyr og især krybdyr siden jeg kunne gå. Jeg kan huske som lille blev jeg slæbt med ud til alverdens vandhuller, søer og moser sammen min far, da han interesserede sig meget for akvariefisk og hver weekend skulle jeg med og fange dafnier og myggelarver til fiskene.


Jeg syntes det var sjovere at fange frøer, salamandre og snoge, som jeg til stor forargelse for folkeskolens piger havde med i skole. Desuden blev en del af disse dyr sat ud i mine forældres havebassin og der var med meget blandede følelser fra mine forældres side, når al dette kryb gik på land og væltede rundt i haven.

Sagen blev ikke meget bedre, da jeg prøvede at glemme snoge og frøer på mit værelse, med det lidt uheldige resultat at de undslap og tumlede rundt inde i stuen.

På et tidspunkt blev det vist for meget for mine forældre og vi lavede en aftale om at snoge, haletudser, frøer, m.m. skulle tilbage til mosen og så måtte jeg få et par sumpskildpadder, Rødøret terrapin, Trachemys scripta elegans.


Her startede den helt store interesse for skildpadder. Dette var før Internettet var opfundet, så jeg måtte til skole biblioteket, for at finde finde mere information, hvilket var meget sparsomt. 

Jeg havde disse Rødøret terrapin i en del år, men som det ofte skete, (og til dels stadig gør) blev det lidt for meget med 3-4 af disse ”basser” i et alt for småt akvarium på et børneværelse.


De blev så udskiftet med én russisk landskildpadde, Agrionemys horsfieldii, men det varede ikke mange øjeblikke så blev det til to, to til tre osv. osv. 

Det var i disse år jeg fik den helt store lidenskab for især landskildpadder og jeg husker at det blev til årsrapport til afgangseksamen i folkeskolen.



Efter et års tid med russiske landskildpadder, fik jeg min første græske landskildpadde, Testudo hermanni. 

Nu var det ikke fordi det lokale bibliotek væltede rundt med oplysninger, så jeg prøvede at finde materiale på de store biblioteker i København. Det var stadig sparsomt hvad men kunne finde af oplysninger især på dansk. Det fandtes nogle tyske akvarie magasiner som ind i mellem havde lidt om sumpskildpadder, men information om landskildpadder var ikke nemt. 

Jeg fandt dog nogle blade på dansk om krybdyr og padder, hvilket var super interessant. Disse blade blev udgivet 10 gange årligt af Nordisk Herpetologisk Forening, til daglig kaldt NHF. Jeg fandt ud af NHF afholdte møder næsten hver mdr. på Zoologisk Museum, med forskellige foredrag, køb/salg/bytte m.m og kort tid efter var jeg også medlem af NHF. Dette var i starten af -80´erne.

Det var også igennem NHF fik jeg nogle rigtige gode venner, som jeg stadig ser og rejser med.

Efter nogle år kom jeg i NHF bestyrelsen som sekretær og næstformand i en periode på 10-12 år. Det var i disse år NHF havde en storhedstid, (og det var igen inden Internettet for alvor kom igang) med fast udgivelse af blade, foredrags aftener, gæste udstillinger i div. fugle- og akvarieforeninger, bl.a. i Bella Center, Forum, Helsingør, Stenløse m.m. 


Det var også i starten af -80´erne jeg fik de første opdræt af græske landskildpadder og senere også af Leopardskildpadder, som jeg senere solgt til Visenbjerg Zoo. 

Jeg havde også på et tidspunkt en del stjerneskildpadder, rød- og gulfodet skildpadder, men det var og er de europæiske arter som har den største interesse.

Interesse blev bestemt heller ikke mindre da jeg første gang så græske landskildpadder i naturen sidste i 80´erne på den græske ø Korfu.


I forbindelse med at NHF lavede udstillinger havde jeg en del kontakt med dengang Skov- & Naturstyrelsen, idet NHF lånte skildpaddeskjolde, slange skinds sko, krokodille skinds taske m.m. 

Skov- & Naturstyrelsen var på et tidspunkt hjemme og tilse mit hold samt opdræt af landskildpadderne og efter meget kort tid, havde de faktisk lavet en anbefaling til de græske fredningsmyndigheder om det ville være en god idé om jeg indsamlede 2,2 græsk landskildpadde for nyt blod. De mente at opdræt var (og det er det vel stadig) super godt, så man kunne indgå de massive indsamlinger til kæledyrsmarkedet. 

Så i starten af -90´erne hentede jeg 4 græske skildpadderne i naturen. Spændende projekt, med CITES på dansk og nogle CITES på græsk som ikke er så nemt at læse.


Jeg har igennem årenes løb skrevet lidt artikler til NHF bladet, samt holdt foredrag i ind- og udlandet. Desuden har det været artikler om mit skildpaddehold i div. blade og aviser, såsom Hjemmet, Politiken, Familie Jornalen, Fagbladet 3F m.m.

Jeg har et par gange deltaget i TV udsendelser ang. skildpadder, bl.a. med biologen (og tegneren) Jens Olesen fra DR, Ren ord for pengene og mine døtre har også været på morgen tv med skildpadder.

Desuden har DR, TV Lorry været fordbi matriklen for lavet nogle udsendelser, bl.a. Lille Nørd, samt DR radioprogrammet Viden Om med journalisten Jens Meulengracht-Madsen.


Det er også igennem nogle NHF medlemmer, jeg har deltaget i et projekt om art bestemmelser af europæiske skildpadder og det er blevet til rigtig mange ture med blodprøver fra hele Balkan området, Tyrkiet og Nordafrika. Disse prøver blev sendt til Dresen Universitet for at lave dna analyse for de forskellige arter og underarter.


Der er også blevet kigget på skildpadder i Venezuela, Vest- og Østafrika.


Desuden har jeg også været på ekspedition til atollen Aldabra og det var igen sammen med nogle NHF´er, samt Justin Gerlach, lektor og forfatter på Cambrige som har studeret kæmpeskildpadderne i rigtig mange år.


Denne ekspedition skulle være med til at undersøge foreholdende for opdræt af  Kæmpeskildpadden (Dipsochelys ssp) Aldabrachelys gigantea

På turen blev der også taget blodprøver, scanning af skildpadderne, jordprøver, temperatur, UV indeks m.m. til videnskablig brug.


De første unger jeg fik udklækket kunne jeg sagtens kende forskel på, men jeg har efterhånden i løbet af mere end 40 år opdrættet omkring 1000 unger af græsk landskildpadde, Testudo hermanni boettgeri, Mauriske landskildpadder Testudo graeca ibera og for en del år siden også unger af leopardskildpadde, Stigmochelys  pardalis, så nu mærker jeg ungerne. I starten brugte jeg »kvajeblæk«, således at ungerne blev nummeret, men det skallede ret hurtigt af så nu bliver ungerne mærket med neglelak. Jeg skulle bruge 10 forskellige farver af neglelak, lige fra rød, blå, gul, neongrøn, sort, grøn osv. Det kan godt være at ekspedienten skævede en ekstra gang da jeg fortalte, hvad jeg skulle bruge alle disse farvestrålende neglelakker til, og jeg følte en vis overbærenhed for dårlige undskyldninger da jeg forlod butikken!


Nu er det ikke kun landskildpadder matriklen har lagt hus til i årernes løb idet der har været lidt kamæleoner, kornsnoge med opdræt, store løvfrøer, mindre pyton slanger (datterens), skægagamer, fugle, undsluppende fårekyllinger, melorme og fluer i køleskabet (man score ikke mange point på den konto), fisk, marsvin, strømpebåndssnoge med opdræt, m.m.

Idag er det kun stort set kun landskildpadder på et 80 kvt. meter anlæg i haven, samt et kælder terrarie jeg har, hvis man set bort for lidt fugle, akvarie og sumpskildpadder.


Nu er hele livet ikke kun skildpadder, men jeg skæver da lige lidt i bøgerne inden udlandsrejsen bestilles, for det kunne jo være man lige skulle kratluske lidt. 

Copyright © 2007-2024 | landskildpadde.dk

 All rights reserved