Poros - Grækenland

Øen Poros i Grækenland – ingen herpetologisk guldklump

Af Jan Lehmann udgivet i NHF efteråret 2009.

I august 2000, september 2001 og maj 2004 besøgte jeg den græske ø Poros, som hører med til de Saroniske Øer, som ligger ca. 40 km. fra Athen.

Som skandinavisk turist kommer man almindeligvis til Poros med fly til Athens »nye« OL lufthavn og videre fra lufthavnen til Athens bådehavn Piraeus. Om man tager bus eller taxi fra lufthavnen og tilbådehavnen (ca. 8 km.), er lige fedt, idet man bruger min. 1 time på at komme igennem almindelig græsk trafikkaos, hvilket er en oplevelse i selv, HVIS man har tid nok og ikke selv skal køre igennem denne hovedstad, hvor der kun er én lov i trafikken, jungleloven! Nå, men velankommet til Piraeus kan man enten tage flyvebåden til Poros, som tager ca. 1 time, eller den mere almindelige færge, som sejler turen på ca. 2½ time.

Poros består egentlig af 2 øer, som er forbundet sammen via en dæmning. Poros er kun 31,3 km² stor, har ca. 4.500 fastboende indbygger og ligger kun 375 m. fra Peloponnes. Der findes et utal af små 10-30 personers taxibåde, som sejler det meste af døgnet mellem Poros og Galatas, der ligger på Peloponnes, og overfarten tager 5-8 min.

Udover turisme, som helt afgjort er den største indtægtskilde, dyrkes der kun lidt oliven på Poros. Øen er næsten helt dækket af pinjeskov og for nogle år siden tappede man harpiks fra alle disse nåletræer. Man skrallede simpelthen et stykke af barken af og satte så en trekantet hjemmelavet blikbøtte fast, og så løb harpiksen ned i bøtten, som blev tømt hver 3-4 uge. Harpiksen blev tilsat i hvidvin og vupti, så havde man den velsmagende græske hvidvin, Retsina, som har en meget speciel smag. Nå, nok om det!

Der er ikke nogle naturlige søer, moser, vandløb, åer eller andet, der minder om vand, og måske derfor er der ikke det store dyreliv på øen, hvilket også kunne ses på de manglende tomme patronhylster, som normalt ligger og flyder over alt i Sydeuropa. Af fugle liv så jeg kun nogle få hus- og skovskader, et par småfugle og en enkelt flagermus. Jeg kan forestille mig, at fuglene ikke kun er fastboende på øen, da der som sagt kun er nogle få hundrede meter til Peloponnes. Af insekter så jeg et par skorpioner og knælere af interesse.

Da øen ikke er så stor, og man på knallert har været øen rundt 2 gange på mindre end 1½ time, er det oplagt at gå nogle ture. Jeg gik ture næsten hver dag og fandt kun nogle få Johannes-øgler  Ablepharus kitaibelli , Ægæisk nøgenfirben  Cyrtodactylus kotslhyi, samt Stort smaragdfirben  Lacerta trilineta  af herpetologisk interesse, udover det som er min store lidenskab, nemlig landskildpadder. På Poros findes der kun Bredrandet landskildpadde,  Testudo marginata , og dem fandt jeg overalt på øen. Dermed ikke sagt, at der ligefrem vrimler med skildpadder, men de er jævnt fordelt over det hele.

Jeg syntes Poros er mere tør end mange af de andre øer, jeg har besøgt, men alligevel er det utroligt så flotte og »velnærede« landskildpadder er på øen. Der er næsten intet »lækkert« at æde for landskildpadderne, men det har de ikke taget notits af, og det virker som en rigtig sund bestand på øen. Det, jeg så skildpadderne æde, var stort set noget ufatteligt tørt, kedeligt ukrudt, men det er vel også det mest naturlige.

På alle 3 ture fandt jeg i alt 30 voksne dyr, (18 og 12 ). Den mindste var 22,7 cm og den største 29,5 cm. og i gennemsnit 25,3 cm i skjoldlængden på alle de 30 voksne.

Desuden fandt jeg 2 små unger på 4,0 cm og 5,2, men ingen ungdyr.

Bredrandet landskildpadde, Testudo marginata

Bredrandet landskildpadde,  Testudo marginata .

 Hannen til højre, hunnen til venstre.

Stort smaragdfirben,  Lacerta trillineata .

Udsigt over Poros by. Bjergene i baggrunden er Peloponnes

Endnu et dejligt gensyn med Poros april 2010

Copyright © 2007-2024 | landskildpadde.dk

 All rights reserved