Rotter og skildpadder 

Endnu engang har der været rotte besøg hos en landskildpadde holder. 

Denne gang gik det desværre ud over en af Hans Viborg Kristensens skildpadder.

Copyright Hans Viborg Kristensen

Næsten alle skildpadde ejere som holder europæiske landskildpadder på friland har oplevet, at det indimellem kan være meget svært at finde alle skildpadderne og især om efteråret, når skildpadderne har søgt skjul for vinteren under en græstot, en trærod eller ligende. 


Nogle gange er det umuligt at finde dem alle, så sker det at man opgiver og håber på det bedste. 

Glæden er da voldsom over at se en jordklump komme gående om foråret, som viser sig som en frisk og intetanende skildpadde, over hvor nervøs man har været hele vinteren.

Sommetider kan man være heldig at se hvor skildpadden har tilbragt vinteren og man bliver forbavset over det var umuligt at finde den om efteråret.


Næste efterår kan man igen have en udfordring i at finde dem alle og så er det super fristende, at bare kaste en vintermåtte over der hvor man tror skildpadden/erne har puttet sig for vinteren. Vintermåtten er en super god løsning og hvis skildpadden ligger under, skal den nok klare vinteren og frosten. 

Men sådan en vintermåtte kan tiltrække andre dyr i at søge lidt læ og gratis vinterophold. Ofte uden de store problemer, men ikke hvis man har haft ROTTER på besøg.


Hvert eneste vinter/forår bliver jeg kontakte af landskildpadder ejere som har haft rotte besøg hos skildpadderne. Som regel har rotten bidt i benene eller gnavet i skjoldet. Der er eksempel på at rotter har gnavet helt ind til knoglerne og sågar ædt et eller flere ben helt væk. Halen er også et udsat område. Jeg kan kun opfordre til at kontakte en dyrlæge som kan vurdere hvert enkelt tilfælde.


Området omkring skildpadder som er i vinterhi bør/skal være 100% rottesikret. 


Selv benytter jeg en rottesikret mistbæk til mine europæiske landskildpadde.


https://www.landskildpadde.dk/vinterhi.html


En del skildpadder ejere har dyrene i vinterhi et køleskab.


Jeg har ikke selv erfaring med køleskabs metoden til vinterhi af skildpadder, men tænker ikke rotter kan/vil gå ombord et køleskab som står indendørs, da de færreste har rotter inde i hjemmet.


Men hvis et ældre model køleskab som står “udenfor” i et ikke opvarmet udhus / skur /carport vil ikke generere varme når det bliver frostvejr, med det resultat at der også bliver frost inde i køleskabet. Desuden er der noget med olien i kompressoren bliver noget stiv og vil ikke fungere efter hensigten.

Så skal køleskabet stå ude er det helt klart en fordel i et frostfrit område.Her ses en landskildpadder som er blevet ædt levende efter rotte besøg. 

Copyright Dyrlæge Beth Fledelius

Billedet er venligt udlånt af Hjortekær Dyreklink ved Dyrlæge Beth Fledelius

Copyright © 2007-2024 | landskildpadde.dk

 All rights reserved