Udbredelse og levesteder

Der findes ca. 270 arter af skildpadder og heraf ca. 50 arter, man kalder »ægte landskildpadder«.

Landskildpadder er kun udbredt de steder på jorden, hvor der er mere end 2500 solskinstimer om året, (Danmark i er der ca. 1750 solskinstimer om året). Området med mere end 2500 solskinstimer er omtrent mellem 45 grader nordlig bredde og 40 grader sydlig bredde.

Peloponnes, Grækenland 2005

JL

Det naturlige udbredelses område for Græske landskildpadder  Testudo hermanni, er kun i Sydeuropa og den har sin hovedudbredelse på Balkan. 

​

Fra det sydvestlige Slovenien, Kroatien, Bosnien/Herzegovina, Serbien, Montenegro, Kosovo, Makedonien, Kosovo, (tidligere Jugoslavien), sydlige Rumænien, Bulgarien, den nordvestlige del af Tyrkiet og Grækenland. 

​

Den lever også i Italien og har også nogle mindre forekomster i Sydfrankrig, samt sydøst Spanien.

Desuden kan man finder dem på flere øer i det vestlige Middelhav, såsom Sicilien, Sardinien, Korsika, Baleariske Øer, på flere af de Ioniske øer, samt andre småøer.

Lefkas 1993

Grækenland

JL

Peloponnes 2008

Grækenland

JL

Muzine 2009

Albanien

JL

Græske landskildpadder kan forekomme på en række forskellige biotoper. Ofte vil der være på temmelig tørre solbeskinnede levesteder. Ungerne derimod finder man ofte på noget mere fugtige områder, men fælles for alle landskildpadder vil der altid være en del vegetation. En typisk biotop er maki som er en temmelig tør naturtype med buske, træer, der er stedsegrønne, samt krat der også er meget tørketålende.

Gallopoli 2010

Tyrkiet

JL

JL

Struma 2011

Bulgarien

Planterne i et maki områder er hyppigt små og tyk bladede og ikke at forglemme temmelig stikkende, skulle jeg hilse og sige! Ofte er det planter af tornblad, myrte, oliven, lavendel, timian og andre velduftende krydderurter.

Men levestederne kan også bestå af åbne skove, frodige enge, strande med vegetation, lossepladser og dyrkede marker.

Grækenland apr. 2010 JL

Bulgarien apr. 2011 JL

                          Se flere biotop billeder på FOTO FRA BALKAN

Copyright © 2007-2018 www. landskildpadde.dk. 

Alle rettigheder forbeholdes.